NAŠA PRIČA

Istorija Subaru vozila

Pogledajte istoriju razvoja naših vozila još od 1950-ih godina.

1950’s

JUL 1950.

Fuji jidosha Kogyo, Co., Ltd., je oformljena

Fuji Sangio je podeljen u 12 kompanija u skladu sa Zakonom o korporativnom kreditnom uređenju iz 1950. godine. Fuji Jidosha je razvijen od karoserije autobusa i predstavljao je P-1 koncept malog automobila.

JUL 1953.

Osnovan je Fuji Heavy Indutries Ltd., kompanije

Godine 1953. Fuji Heavy Industries Ltd., je osnovan kao kompanija za proizdvodnju, prodaju i održavanje aviona pomoću investicija od 5 kompanije: Fuji Kogyo, Fuji Jidosha, Omiya Fuji Kogyo, Utsunomiya Sharyo i Tokyo Fuji Sangyo. Nakon 2 godine, ovih 5 investitora se spojilo u FHI i krenuli u poslovne aktivnosti kakve i danas poznajemo.

FEBRUAR 1954.

Završen prototip četvorotočkaškog putničkog vozila P - 1

P - 1, koji je nazvan Subaru 1500 sledeće godine, koristio je prvo japansko jednodelno kućište. Ovaj putnički automobil je pružao izuzetnu udobnost tokom vožnje i stabilnost vožnje uz pomoć nezavisne suspenzije sa spiralnom oprugom i kombinacijom uljne prigušnice dvostrugog dejstva, kao i na osovini sa krutom osovinom na zadnjem točku sa troslojnim i dvostrukim dejstvom ulja kombinacijom prigušivača.

APRIL 1957.

Završen prototip K - 10 (Subaru 360)

Osnovni ciljevi kod prototipa K - 10 je postizanje lakše karoserije, lakšu proizvodnju, dovoljan unutrašnji prostor za komotnu vožnju četiri odrasle osobe, odličnu udobnost vožnje i razvoj laganog, a snažnog motora visoke izdržljivosti. Pored jednodelnog oklopa samog automobila koji se koristio radi postizanja manje težine automobila, glava svake zakovice je bila spuštena da bi se sačuvala težina pomoću tehnologije koja je korišćena u izradi prototipa.

1960’s

Februar 1961. godine

Predstavljen je Subaru Sambar kamion Prva generacija Sambara

Prva generacija Sambara
U februaru 1961. godine, se pojavio Subaru Sambar, zasnovan na modelu Subaru 360. Sambar je bio kamion, izuzetno prijatan za putnike i stabilan za vožnju i u poređenju sa ostalim četvorotočkašima, imao je najnižu prikolicu i najprostraniji teretni prostor. Svojom sposobnošću da lako savlada uske ulice i nezgodne krivine, ovaj kamion je bio osveženje u industriji automobila. Sledećeg septembra, Sambar Light Van je lansiran ne samo za komercijalnu upotrebu, već i za svakodnevnu upotebu. Sa ovim modelima, Subaru je postao poznat kao proizvođač lakih putničkih vozila.

Februara 1960. godine je predstavljen Subaru Sambar
Septemra 1961. godine je puštena u svakodnevnu upotrebu verzija Subaru Sambar Light
Naziv je dobio po engleskoj reči za “indijskog jelena”.

Novembar 1964.

Uspešno završen test u Gunma fabrici.

Test vožnje na zakrivljenom terenu je dug oko 1,6km i uspešno je završen u fabrici Gunma u Oti.

JANUAR 1966.

Sedište kompanije se seli na novu lokaciju

Subaru zgrada je završena u Shinjukuu, gde je premešteno i centralizovano sedište kompanije.

JANUAR 1966.

Predstavljen je novi Sambar

Druga generacija Sambara
Druga generacija Sambara kamiona puštena je u prodaju u januaru 1966. godine i dobila je naziv ,,Novi Sambar”.
Odlikuje ga razvijena prednja rešetka i redizajn celokupnog izgleda, kao i opcini promenljivi menjač sa 6 brzina napred i 2 stepena vožnje u nazad.

AVGUST 1969.

Predstavljen je Subaru R - 2

Zamenivši Subaru 360, Avgusta 1969. godine je predstavljen Subaru R-2. Dizajniran za novu eru, R-2 je bio mali automobil koji je podigao veliko interesovanje za koncept malih automobila. R-2 je ostvarivao očekivanja i bio je dizajniran za ,,vreme autoputeva” u koje je Japan tada ulazio, ali uprkos tome, R-2 je vožen sa lakoćom i na nezgodnim putevima. Sa svojim novim stilom i prostranom unutrašnjosti, R-2 je bio priznanje inženjerima koji su iskoristili svoje iskustvo sa Subaru 360 modelom, unapredili ga i proširili koncept malih putničkih automobila.
04. 1970. SS, Sporty DX
02. 1971. NEW R-2
10. 1971. godine je predstavljena serija water-cooled automobila.

Slovo ,,R” u nazivu automobila je uzeto zbog svog inovativnog pristupa i prijatnog zvuka, dok je broj 2 označavao da je to drugi model malog putničkog automobila.

1970’s

JUL 1972.

Predstavljen je Model Rex

Prva generacija Rex automobila
Subaru Rex je predstavljen kao naslednik Subaru R-2 modela u julu 1972. godine. Reks je bio izuzetan uspeh zahvaljujući mladalačkoj i dinamičnoj slici koju je predstavljao, ali i Subaru-ovim tradicionalnim karakteristikama malog putničkog automobila, uključujući lako upravljanje, stabilnost i udobnost prilikom vožnje, kao i ekonomičnost potrošnje. Hronologija predstavljanja modela:

10. 1973. 4-stroke Rex,
12. 1975. Rex SEEC-T,
05. 1976. Rex 5 i
05.1977. Rex 550.

Inspiracija za naziv je preuzeta iz latinskog jezika gde izraz Rex označava “kralja”.

FEBRUAR 1973.

Predstavljen je Goriki Sambar

Treća generacija Sambar-a
Novine ovog modela su bile što je motor prešao sa hlađenja preko vazduha, na hlađenje vodom. Ovaj model je prvi među Subaru automobilima imao elektronsko pokretanje brisača. Takođe, zadnja lampica je zamenjena u farove koji nisu bili zavisni od zadnjih svetala. Hronologija predstavljanja modela:

05.1976. Sambar 5,
05.1977. Sambar 550,
10.1979. Sambar High Roof,
11.1980. Sambar 4WD.

Naziv je dobio po engleskoj reči za “indijskog jelena”.

OKTOBAR 1977.

Predstavljen je Američki Subaru model, Subaru Brat

Subaru Brat vozilo je namenjeno rekreativnoj upotrebi i dizajnirano je, gde se najviše i izvozilo, za Severnu Ameriku od Avgusta 1977. godine. Inspirsan je Leone 4WD modelom, ali je imao 2 sedišta i prikolicu.

JUN 1979.

Predstavljena je druga generacija modela Leone

Druga generacija Leone
Ovaj model je imao veću karoseriju i motor od 1800 kubika, što ga svrstava u putničke automobile srednje klase. Da bi se bolje kretao po neravnim površinama, 1,8L 4WD model je opremljen promenljivim sistemom menjača i koristi se kao zatvoreni prenos sa rmanualnim menjačem koji ima osam zupčanika za vožnju unapred i četiri za vožnju unazad. Hronoligija predstavljanja modela:

06.1979 Novi Leone putnički automobil
07.1979. Leone Hard - top model,
1979.10 Swingback, 4WD released
10.1979. Leone 4WD automatik transmission model.

Inspiracija za naziv je preuzeta iz italijanske reči za “lava”.

1980’s

SEPTEMBAR 1981.

Predstavljena je druga generacija Rex vozila

Druga generacija Rex vozila
Zadnji motor, platforma sa pogonom na zadnjim točkovima, koja je bila oslonac u Subaru 360 modelun je prebačena u platformu sa prednjim motorom i pogonom na prednje točkove. Ova promena je pomogla da se problemi sa unutrašnjim dizajnem reše, dajući mu širu bazu točkova i najveću karoseriju u to vreme u klasi manjih putničkih automobila. Naziv ,,Rex kombi” je dobio model sa manjom težinom koji je bio popularan u to vreme. Hronologija predstavljenih modela:

10.1981. FF Rex Sedan
09.1984. Nova Rex Serija.

Inspiracija za naziv je dobijena od latinske reči za “kralja”.

SEPTEMBAR 1982.

Predstavljeni su novi Sambar Try i kamion sa visokim krovom

Četvrta generacija Sambar-a
Predstavljen u septembru 1982. godine, ,,Sambar Try” je izdat kao minivan model, a iako je sistem nezavisne suspenzije na četiri točka ostao isti, raspored u 4WD modelima Sambar četvrte generacije je promenjen. Gume od 10 inča su korišćene za sve 2WD modele, a gume od 12 inča za 4WD modele (pri čemu svi modeli imaju velike bubnjaste kočnice na sva 4 točka). Za 4WD modele je namenjem niski EL zupčanik. Kamioni sa visokim krovom su dolazili i sa pogon na 2, a i na 4 točka. Modeli Try Fl i Fx su dolazili sa automatskim menjačem.

Semptembra 1987. godine je unapređena Samer serija

Naziv je dobio po engleskoj reči za “indijskog jelena”.

OKTOBAR 1983.

Predstavljen je Domingo

Prva generacija Domingo automobila
Subaru Doming one-box wagon se predstavio u oktobru 1983. godine. Ovaj model pored toga što je omogućavao prevoz čak 7 putnika, nudila je i razne rasporede sedećeg prostora zahvaljujući prvim okretnim sedištima u Japanu, zajedno i sa prekopljenim sedištima.

06.1986. Predstavljen je Domingo 1.2 4WD

Naziv je preuzet od španske reči koja označava “nedelju” i samim tim je dočarana namena automobila - za zabavne vožnje nedeljom.

FEBRUAR 1984.

Razvoj Subaru ECVT

Najavljen je razvoj prvog elektronsko promenljivog prenosa na svetu (ECVT).
ECVT je koristio jednostavan ali efikasan mehanizam, koristeći poseban čelični kaiš i ramenice koje je izradio Van Doorne iz Holandije. Ovaj izum vozaču omogućava kontrolu brzine automobila bez upotrebe složenih prenosa, kao i da vozilo automaski menja brzine u najprikladniji prenos.

JUL 1984.

Izbačena je treća generacija Leone modela

Treća generacija Leone modela
Sa većom karoserijom i dizajnom koji se zasniva na ravnim linijama, treća generacija Leone modela ima oblik koji obezbeđuje vrhunsku aerodinamiku sa Cd vrednošću od 0,35. Ručni menjač od 5 stepeni je opet imao tehnologiju duplog ranga, pružajući vozaču 10 različitih brzina prenosa. Vrhunski GT model je imao sistem vazduše suspenzije, a takođe je imao i mogućnost podešavanja visine. Hronologija predstavljanja modela:

04.1986. Leone 3-vrata Coupe RX/II (full time 4WD)
10.1987. Leone serija je unapređena sa Active Torque Split 4WD
02.1988. Maia

Inspiracija za naziv je preuzeta iz italijanske reči za “lava”.

JUN 1985.

Predstavljen je Alcyone model

Subaru Alcyone je dobio ime po izuzetno svetloj zvezdi u Plejadi, grupi zvezda koja se na japansko zove Subaru. Ovaj model je predstavljen u Sjedinjenim Američkim Državama kao Subaru KST u februaru 1985. godine, a kao Alcyone u Japanu u junu 1985. goine. Zaštitni znak ove serije je njegov izgled koji je dizajniran da evocira sliku aerodinamičnog oblika sokola i orla. Alcyuone-ov klinasti oblik, potpuno zaobljenih ivica, omogućili su ovom modelu da dostigne najniži stepen vazdušnog otpora na svetu od svega 0,29 CD (koeficijenta povlačenja). Hronologija predstavljanja modela:

07.1987. Alcyone VX (2,7-litarski, full time 4WD)

Naziv je dobio po najsjajnijoj zvezdi u Subaru/Plejadi zvezdanom jatu, koja se zove Alcyone. SVX je skraćenica za Subaru Vehicle X.

NOVEMBAR 1986.

Predstavljen je Novi Rex Combi

Treća generacije Rex-a
Model sa motorom koji poseduje 3 ventila razvijen je u sportskoj klasi. Kombi je potom dobio novo ime ,,VIKI”. Velike promene izgleda dovele su do još većeg interijera u odnosu na modele u prošlosti. Automatski menjač je takođe nadograđen sa auto-kvačila u prethodnim modela, na automatski sistem sa 2 brzine koji koristi pretvarač obrtnog momenta. Hronologija predstavljanja modela:

02.1987. Rex 5-vrata putnički automobil twin-viscous coupling full-time 4WD
07.1987. Rex ECVT
03.1988. Rex V i Rex VX
03.1990. Unapređena Rex serija

Inspiracija za naziv je dobijena od latinske reči za “kralja”.

APRIL 1988.

Osnovana je Subaru Tecnica International Inc.

Subaru Tecnica International Inc. je otvorena
Ova kompanije je osnovana radi učestvovanja u obavljanju moto sportova, uključujući i FIA Svetsko prvenstvo u reliju, kao i razvoj i prodaju posebno dizajniranih delova za sportske automobile.

OKTOBAR 1988.

Subaru MM, Horizontalno postavljen 12-cilindrični motor

Završen je Subaru MM horizontalno postavljen 12-cilindrični motor, uz maksimalnu brzinu motora od 13.000 obrtaja po minuti i maksimalnom snagom više od 600hp pri težini od 159.

JANUAR 1989.

Legacy je postavio novi rekord u brzini na 100.000 km.

Godine 1989. od 2. do 21. januara, Legaci prve generacije je postavio novi svetski rekod za najveću brzinu na pređenih 100.000 kilometara. Test je održan Centru za testiranje u Feniksu, u Arizoni. Ovaj test je trajao 447 časova, 44 minuta i 9,887 sekundi sa prosečnom brzinom od 223,345 km/h.

NOVEMBAR 1989.

Centar za istraživanje i razvoj Subaru

Centar za istraživanje i razvoj Subaru je oformio odeljenje za razvoj napredne tehnologija i time razvio strujna kola velike brzine.

1990’s

MART 1990.

Subaru MM motor je postao zvanični deo tima Koloni u Italijanskoj formuli 1

Subaru MM motor je postao zvanični motor formule 1 u Italiji, tima Koloni, čime se pojavila i u Američkom Grand Priju.

MART 1990.

Potpuna promena modela Sambar serije

Peta generacija Sambar-a
Predstavljen je u martu 1990. godine sa zapreminom od 660 kubika, dizajniran da odgovara novim propisima. ,,Dias” model je izdat kao ekskluzivni model Sambar Try-a. Pokreće ga četvorocilindrični linijski EN07 motor, koji ima 55 konjskih snaga, kao i NA model sa 40 konjskih snaga kog pokreće EN07C motor sa karburatorom. Prednji cilindri su izgrađeni na ventiliranim disk kočnicama i Macpherson Strut sistemom cilindara. Sastoji se i od ručnog menjača sa 5 brzina koje imaju i ECVT mogućnost. Modeli sa pogonom na 4 točka postoje u dve varijante, sa privremenim 4WD pogonom i sa 4WD pogonom puno vreme. Hronologija predstavljanja modela:

12.1993. Sambar Dias Classic
04.1995. Subaruov prvi električni automobil - Sambar EV

Naziv je dobio po engleskoj reči za “indijskog jelena”.

SEPTEMBAR 1991.

Predstavljen je Alcyone SVX (Subaru SVX)

Zamenivši Alcyone, Subaru SVX se pojavio na tržištu u Sjedinjenim Američkim Državama u julu 1991. godine, a u Japanu dva meseca kasnije u Septembru. Ovaj model je predstavljen kao luksuzni kupe koji ostvaruje visoke performanse na bilo kakvom terenu.Dizajniran je tako da ostavlja utisak dinamičnosti. Hronologija predstavljanja modela:

01.1991. Novi sportski kupe je predstavljen na Severnoameričkom Sajmu automobila - Subaru SVX.

Naziv je dobio po najsjajnijoj zvezdi u Subaru/Plejadi zvezdanom jatu, koja se zove Alcyone. SVX je skraćenica za Subaru Vehicle X.

MART 1992.

Predstavljen je Vivio

Ovaj model je obeležen sloganom ,,jednostavno bogat”. Spolja je imao oštre linije koje se kreću od sredine ka vrhu prozora, kao i karakteristična ploča koja je zadržala talasaste linije. Osvežena je i paleta boja u kojima je dostupna karoserija sa sjajnim ili metalik premazima koji su povećavali osećaj kvaliteta i premium izgled vozila.Zadnji deo automobila je konstruisan drugačije za domaću i komercijalnu upotrebu. Vivio je prvi model koji je prilagođen izmenama propisa o lakim automobilima iz 1990. godine, a njegovo relativno nisko težište je poboljšalo njegovu stabilnost prilikom vožnje. Hronologija predstavljanja modela:

05.1993. Vivio T-top
04.1993. Pobeda na Svetskom takmičenju u Safari raliju,
11.1995. Bistro model.

Naziv je inspirisan engleskom rečju VIVID, ali i predstavlja broj 660 na grčkom pismu (VIVIO).

SEPTEMBAR 1993.

Novi Legacy model je oborio svetski rekord brzine u rangu karavana

Novi Legacy model je postavio novi svetski rekord u rangu karavana. FIA i Odbor za takmičenje u automobilskoj industriji za SAD (ACCUS) zvanično su priznali rekord od prosečnih 249,981 km/h.
Takmičenje je održano u Bonevil Spedveju, Uta, Sjedinjene Američke Države.
Vozilo kojim je rekord oboren je Legacy Touring Wagon GT

OKTOBAR 1993.

Nova serija Legacy vozila

Druga generacija Legacy automobila
Razvijen sa misijom ,,uspešnosti i zrelosti”, nudi performanse i interijer koji pariraju većini premium modela, uprkos činjenici da se nalazi u kompaktnoj klasi. Ovaj putnički automobil sa četvoro vrata je eliminisao crnu oblogu duž A i C stubova. Ovo u kombinaciji sa crtanjem C stuba direktno iznad luka zadnjeg točka, dalo je automobilu agresivniji izgled. Ovaj karavan je dizajniran sa prozorima koji su se odvajali od strane prema zadnjem delu, kao i stepenasti krov koji je bio uobičajeni element prethodne generacije. Novi dizajn rešetke se izdvaja svojim trapeznim oblikom. Hronologija razvoja modela:

09.1993. Postavljen svetski rekord za karavane od 249,981 km/h
10.1994. Legacy 250T

Naziv je dobio po engleskoj reči koja označava “poštovanje tradicija”.

OKTOBAR 1993.

Predstavljen je Legacy Grand Wagon (prekookeansko ime je Outback)

Prva generacija Outback-a
Outback je razvijen sa optimalnom ravnotežom sportske i pouzdane vožnje i enterijera koja je pružila izuzetnu praktičnost. Model je podignut dodatnih 200mm od tla kako bi se omogućila vožnja izvan puteva. Vrhunski izgled karoserije je dizajniran sa jedinstvenom prednjom fasadom i odbojnikom, velikim svetlima za maglu sa kamenim štitnicima, velikim sezonskim gumama, dvobojnom karoserijom i velikim bočnim štitnicima. Hronologija razvoja modela:

08.1995. Legacy Grand Wagon
08.1997. Legacy Lancaster

Naziv inspirisan engleskom rečju za „spoljašnjost“.

JUN 1994.

Predstavljen je New Domingo

Druga generacija Domingo vozilo
Potpuna promena modela je objavljena 1994. godine, prvi put u 11 godina. Okvir karoserije je produžen sa obe strane, sa prednjom konstrukcijom u obliku slova Y koja je osigurala bezbednost tokom frontalnog sudara. Snabdevanje goriva za motor je olakšano prelaskom sa karburatora na EMPi, a ECVT je dodat ručnom pogonu. Pun pogon na 4 točka je postignut viskoznim spojnicama kako bi odgovarao ECVT-u, poboljšavajući performanse na terenu. Hronologija razvoja modela:

04.1996. Aladdin model

Naziv je preuzet od španske reči koja označava “nedelju” i samim tim je dočarana namena automobila - za zabavne vožnje nedeljom.

DECEMBAR 1994.

Subaru je prvi put prisustvovao svim takmičenjima u reli vožnji

Prva godina kada je Subaru učestvovao u svim trkama na Svetskom takmičenju u reli vožnji koje su održavane tokom godine i osvojio drugo mesto.

1995

Justy je nastupio na Evropskom tržištu

Druga generacija Justy automobila
Justy je nastupio sa potpuno promenjenim modelom, koji je bio dostupan samo na evropskom tržištu. Automobil je došao u 2 verzije, jedna sa troje vrata, a druga sa petoro vrata.
*Proizveden je u Bugarskoj

Naziv je dobio po engleskoj reči ,,just”, i podrazumeva da je automobil prigodan, idealan i dovoljan.

FEBRUAR 1996.

Subaru je uveo novi metod reciklaže

Subaru je iskoristio svoje načine izrade delova sa presom za još jednu primenu, stvarajući uslove za recikliranje.

OKTOBAR 1996.

Subaru Forester je dobio Hulman nagradu za obaranje rekorda brzine u periodu od 24 časa.

Subaru Forester je osvojio Hulman nagradu* za postavljanje 24-časovnog rekorda brzine u Indijani, sa prosečnom brzinom od 180,082 km/h.
Lokacija: Indijanapolis, Sjedinjene Američke Države
*Hulman nagrada se dobija za 24-časovni rekord brzine i izdržljivosti vozila na masovnom tržištu .

APRIL 1998.

Novi Subaru Legacy je oborio svetski rekord brzine za karavane

Novi Subaru Legacy je postavio novi svetski rekord brzine karavana. FIA i ACCUS zvanično su priznali rekord od prosečnih 270,532 km/h u kategoriji karavana sa motorom od 1.600 do 2.000 kubika. Lokacija: Kolorada, Sjedinjene Američke Države

JUN 1998.

Potpuna promena modela Legacy karavana

Treća generacija Legacy automobila
Predstavljen je u junu 1998. godine. Najvažnija promena na ovom modelu je bila prelazak da svi varijateti modela imaju pogon na 4 točka. Dizajn samog automobila je zadržao karakterističan Legacy izgled, ali je izgrađen na robusnijoj platformi. Ovo je prvi mmodel koji je koristi HID lampe u premium varijanti. Kvalitet unutrašnjosti je takođe neizmerno poboljšan u odnosu na postojeće Subaru modele, a dodavanje funkcija kao što je američki visoko - kvalitetan Macintosh audio brend i na taj način su poboljšan i kvalitet ostalih performansi, ne samo performansi u vožnji. Promena amortizera u višesmerne tipove je omogućila maksimiziranje prostora za prtljag. Hronologija razvoja modela:

12.1998. Potpuna promena serije
12.1998. Potpuna promena serije
05.2000. Nadograđena Legacy serija sa Legacy Touring Wagon i B4 Blitzen 2001
01.2002. Legacy Touring Wagon GT30 i B4 RS30
02.2002. Legacy Touring Wagon i B4 Blitzen 2002
08.2002. Legacy Touring Wagon i B4 Blitzen 6
Naziv je dobio po engleskoj reči koja označava “poštovanje tradicija”.

JUN 1998.

Predstavljen je Legacy Lancaster (Outback)

Druga generacija Outback modela
Predstavljen je u junu 1998. godine. Najvažnija promena na ovom modelu je bila prelazak da svi varijateti modela imaju pogon na 4 točka. Dizajn samog automobila je zadržao karakterističan Legacy izgled, ali je izgrađen na robusnijoj platformi. Ovo je prvi mmodel koji je koristi HID lampe u premium varijanti. Kvalitet unutrašnjosti je takođe neizmerno poboljšan u odnosu na postojeće Subaru modele, a dodavanje funkcija kao što je američki visoko - kvalitetan Macintosh audio brend i na taj način je poboljšan i kvalitet ostalih performansi, ne samo performansi u vožnji. Promena amortizera u višesmerne tipove je omogućila maksimiziranje prostora za prtljag. Hronologija razvoja modela:

12.1998. Potpuno promena Legacy Outback modela
09.1999. ADA model je predstavljen
05.2000. Legacy Outback h6-3.0

Naziv je dobio po engleskoj reči za „velika prostranstva“

OKTOBAR 1998.

Predstavljen je Pleo model

Prva generacija Pleo automobila
Pleo je dizajniran na konceptu novog kompaktnog karavana koji prevazilazi mali putnički automobil po svim aspektima - performanse, bezbednost i ekološku vožnju. Dizajniran je izvan definicije tradicionalnog putničkog automobila i time postao nova generacija putničkog automobila. Lagan i kompaktan, Pleo je pružio sve prednosti izvanredne uštede goriva i bezbednosti životne sredine, a novi standardi ugrađeni u dizajn znatno poboljšavaju bezbednost modela koji je projektovan u stilu budućnosti. Hronologija razvoja modela:

11.1998. Dobitnik RJC nagrade za automobila godine u lakoj kategorije
06.1999. Pleo Nesta
12.2000. Pleo Nicotto

Naziv je inspirisan latinskom izrekom ,,Više, do kraja.”

FEBRUAR 1999.

Potpuna promena modela za Sambar

Šesta generacija Sambar automobila
Predstavljen je u februaru 1999. godine. Usled izmena pravila o lakim vozilima 1998. godine je značila da je veći Sambar zadržao svoj stil pune kabine i za modele kamiona i kombija i ukinut karburator na NA modelima. Hronologija razvoja modela:

11.2000. Električni automobil Sambar EV

Naziv je inspirisan engleskom rečju za „Indijskog jelena“

2000’s

2000

Razvoj kompaktnog 6-cilindričnog motora sa horizontalnim pololožajem

Kompaktni 6-cilindrični EZ30 motor je iste dužine kao 4-cilindrični motor. Zadržao je osnovne karakteristike horizontalno postavljenog motora - izvanrednu rotacionu ravnotežu, nisko težište i optimalnu veličinu. EZ30 je takođe pružio savršen odnos između motora i zvuka koji je tipičan za 6-cilindrični motor, kao i velike obrtaje koje su tipični za veći motor i ekološke performanse.

2000. AUG

Potpuna promena modela Impreza serije; New Age Impreza je predstavljena

Druga genereacije Impreza modela
Druga generacija Impreze zasnovana je na karakteristikama brzine, zabave i sigurnosti, uz pomoć novog motora koji je nudio vrhunske performanse u okruženju i novog tela sa ojačanim okvirima u obliku prstena i poboljšanu sigurnost od udara. Imao je i jedinstveni stil potpomognut funkcionalnošću i predstavljao je vozilo koje se prilagođavalo ličnosti vozača. Hronologija razvoja modela:

10.2000. Impreza WRX STi
01.2002. Impreza Sports Wagon Type Euro
12.2003. Predstavljeni su WRX STi i WRX V-limited u čast Sportskog takmičenja u reliju
07.2004. Objavljen specijalni model za Svetsko takmičenje relija u Japanu
01.2005. ,,S203” model predstavljen
08.2005. je predstavljen specijalnom izrađen model za Svetsko takmičenje u reliju ,,WR-Limited 2005”
01.2006. ,,S204” model

Naziv je dobila po engleskoj reči za „utisak“.

AVGUST 2001.

Predstavljen je novi model - Traviq

Dizajniran je sa misijom da pruži sedmerosed za zabavu i vožnju, bez obzira da li se vozi sam ili sa svih 7 punih sedišta. Traviq je bio lagan za vožnju, kompaktno vozilo sa sedam sedišta koji nudi vrhunsku udobnost u unutrašnjosti sa modernim enterijerom.

Ime je nastalo kombinacijom dve engleske reči Travel i Quick, koje znače putovanje i brzina.

FEBRUAR 2002.

Potpuna promena Forester modela

Druga generacije Forester automobila
Dizajniran po uzoru na ,,Crossover SUV - Najbolje od najboljeg”, Forester je razvijen kako bi pružio vodeću ulogu u SUV kategoriji. Ovaj koncept spaja prednosti i SUV-a i putničkih automobila, ali je takođe dizajniran da zadovolji različite potrebe svakodnevnog života sa jednim modelom automobila. Hronologija razvoja modela:

10.2002. Forester Cross Sports
02.2004. Forester STi Version
07.2004. objavljen je specijalni model ,,WR-Limited 2004”
12.2005. AIRBREAK special edition

Naziv je inspirisan engleskom rečju za osobu koja živi ili je odgajana u šumi.

MAJ 2002.

Predstavljen je Legacy B4 CNG model

Legacy B4 CNG je model zasnovan na pogonu na 4 točka kog pokreće 2,0L DOHC horizontalno postavljen 4-cilindrični motor. Motor više nije sadržao AVCS (sistem aktivnog upravljanja ventilom) i EGR (recirkulacija izduvnih gasova), alije opremljen sistemom ubrizgavanja goriva sa elektronskim upravljanjem specijalno podešenim za CNG koji je razvio maksimalnu snagu od 94kW i maksimalni obrtn od 160Nm.

JUL 2002.

Subaru je predstavio model Baja za Severnoameričko tržiište

Subaru je predstavio model Baja za Severnoameričko tržiište

MAJ 2003.

Potpuna promena Legacy modela

Četvrta generacija Legacy automobila
Legacy četvrte generacije je imao za cilj da bude vozilo nove generacije u skladu sa već izgrađenim Legacy brendom, poboljšavajući performanse svog jedinstvenog simetričnog AVD pogona oko horizontalno postavljenog motora. Dok je zadržao stilski identitet iz prve generacije, novi Legacy model je imao više sportskog izgleda u svom elegantnom obliku karoserije, dok je prednji deo vozila pružao malo oštriju sliku. Celokupan izgled je poboljšan i estetskim i funkcionalnim kompoenentama koje su uključivale LED pokazivače ugrađene u retrovizore. Interijer je dizajniran tako da pruža visokokvalitetne i sportske karakteristike sa jednostavnim i zaobljenim detaljima.Hronologija razvoja modela:

01.2005. B4 ,,Blitzen 2005 MODEL”
12.2005. ,,Blitzen 2006 MODEL”

Naziv je dobio po engleskoj reči koja označava “poštovanje tradicija”.

MAJ 2003.

Predstavljena je treća generacija Outback modela

Treća generacija Outback modela
Outback je izgrađen na sofististiciranosti sportskog enterijera Legacy Wagon-a i primenio je posebno dizajnirane prednje i zadnje branike, blatobrane i dodatnu bočnu oblogu kako bi mu se dao jasan osećaj komandovanja i autoriteta. Prostor od 200mm od tla pruža automobilu potpunu kontrolu nad neravnim putevima, kao i odlične perfromanse u vožnji, podsećajući na model Touring Wagon koji su promenili koncept trka terenskih automobila.

Ime je inspirisano velikim Australijskim prostranstvima.

AVGUST 2003.

G3X je izašao u Evropi

Treća generacija Justy modela
G3X Justy je kompaktni automobil predstavljen na evropskom tržištu kao ulazni model za terenska vozila. Vozači su uživali u sportskom osećaju vožnje, po kome je Subaru i postao poznat, a cela linija je bila opremljena DOHC motorima i dinamičnim izgledom. G3X Justy bio je dostupan u 2 verzije, u AWD modelu koji pokreće 1,3-litarski ili 1,5-litarski DOHC motor sa sistemom promenljivog vremena ventila (VVT), kao i u modelu sa pogonom na prednje točkove sa 1,3-litarskim dizel turbo motorom. Ostvarivao je fantastične performanse vožnje kako na neravnim, tako i na ravnim površinama sa minimalnom prostorom od tla koji je iznosio 170mm.
* Proizveden u Mađarskoj

Naziv je dobio po engleskoj reči ,,just”, i podrazumeva da je automobil prigodan, idealan i dovoljan.

OKTOBAR 2003.

Subaru je predstavio novi slogan: Misli. Oseti. Vozi.

Novi slogan brenda ,,Misli. Oseti. Vozi.” predstavlja Subaru-ov ideal automobilske inteligencije i osetljivosti. Simbolično predstavlja njegov cilj da razvije automobil sa visokim performansama koji pruža savršenu kombinaciju vožnje, okruženja i sigurnosti, ostavljajući tako trajan utisak na kupce širom sveta, posebno na one koje zaista uživaju u iskustvu vožnje. Pored toga, Subaru je obećao nova vozila sa dodatnim vrednostima kao i razne usluge.

DECEMBAR 2003.

Predstavljen je Subaru R2

Odlikuje ga jedinstveni i zapanjujući dizajn koji je zajedno sa aerodinamičnim paketom odličnom potrošnjom goriva i sigurnošću prilikom sudara, kao i lakoćom korišćenja, učinio R2 automobilom sposobnim da zadovolji dugotrajne potrebe tržište pružajući potpuno novi skup vrednosti. Spoljašnji izgled karakteriše elegantan integrisani izgled, gde dominiraju glatke linije i prelazi, koji pored estetske primene, povećavaju bezbednost prilikom sudara. Ovaj model je imao koristi od ušteda u telesnoj masi i novog 4-cilindričnog DOHC motora sa prirodnim cilindrom. Hronološki razvoj modela:

11.2004. Subaru R2 je dobio Specijalnu nagradu za najbolji putnički automobil u maloj kategoriji za 2005. godinu
11.2005. Izdat specijalni model ,,Refl”
06.2008. Mnoge promene su uvedene

Jednostavno i efikasno ime modela koji je potpuno promenio male putničke automobile i dodalo potpuno nove vrednosti vozačima. Ponovno nazivanje modela R-2, prvi put nakon 1969. godine, je stvorilo novu sliku tog imena uz očuvanje tradicije izrade automobila.

JANUAR 2005.

Predstavljen je Subaru R1

Subaru R1 je dizajniran prevashodno za dvoje putnika i prilagođen tome imao je troje vrata i prtljažnik prilagođen potrebama. Nudio je izvanrednu uštedu goriva, visoke nivoe sigurnosti u slučaju sudara, moderan izgled, udobnu i funkcionalnu unutrašnjost i mogućnost uređenja sedećih mesta za četvoro putnika, ukoliko je potrebno. Hronologija razvoja modela:

11.2005. Neznatne promene, dodata je ,,S” klasa automobila
11.2006. Manje promene na modelu
11.2009. Predstavljen je specijalni model ,,Premium Black Limited”

Kod davanja imena ovom modelu korišćeno je slovo ,,R” koje je definisalo Subaru-ove modele malih putničkih automobila.

APRIL 2005.

Predstavljen je Subaru B9 Tribeca

Subaru B9 Tribeca je razvijen na konceptu SUV vozila koji je predstavljao novu generaciju terenskih vozila. Subaru B9 Tribeca je imao AVD pogon na svim točkovima sa bokserskim motorom koji je horizontalno postavljen i koji je pružao stabilnu kontrolu i ujedno izvanrednu sposobnost manervisanja. Ovo je bio prvi Subaru koji je imao sedišta za sedam putnika.
Subaru B9 Tribeca je bio najveći model u Subaru liniji automobila i pružio je izuzetnu prostranost i fleksibilan raspored sedenja u tri reda za sedam putnika. Njegov spoljašnji sportski i urban izgled je u suprotnosti sa sofisticiranim enterijerom koji naglašava stil, komfor i bezbednost.

MAJ 2006.

SI-DRIVE (Subaru Intelligent Drive)

,,SI-DRIVE (Subaru Intelligent Drive)” je novi Subaru-ov sistem koji je razvijen da bi obezbedio bolju komunikacju između vozača i automobila. Sistem je omogućio vozaču da odabere između tri različita režima vožnje i samim tim drastično olakšao vožnju i povećao uživanje vozača. Vozač je mogao da izabere ,,Inteligentni (I)”, ,,Sport (S)” i ,,Sportski oštar (S#)” režim vožnje koji je davao automobilu različite ličnosti u skladu sa izabranim režimom. Sistem je prvi put instaliran 2007. godine u modelu Legacy Outback.

JUN 2006.

Predstavljen je Mini Car Subaru Stella

Prva generacija Stella automobila
Japansko tržište malih putničkih automobila se neprestano širilo jer su potrošači sve više cenili jednostavnost korišćenja i uštedu u potrošnji goriva koje ovakvi automobili nude. Iskoristivši ovakvu priliku na tržištu, razvijena je Stella, kako bi zadovoljila potrebe vozača, stavivši akcenat na unutrašnjost i praktičnost upotrebe malih automobila. Dostigao je najviše nivoe efikasnosti potrošnje goriva u svojoj klasi, kao i glatko ubrzanje zahvaljujući Subaru-ovim 4-cilindričnim kompaktnim motorom sa 660 kubika i i-CVT menjačem. Hronologija razvoja modela:

2009. Predstavljeno nov prototip električnog vozila Subaru Plug-in STELLA Concept, na G8 Samitu u Tojaku.
04.2009. Razvijen protop Subaru Plug-in Stella, a čak 15 modela je dostavljeno Ministarstvu životne sredine u Japanu.
06.2009. Subaru Plug-in STELLA EV je pušten u prodaju
Ime je dobilo po italijanskoj reči za ,,zvezdu” koja je simbolizirala da će osvetleti dan svakog korisnika.

JUN 2007.

Predstavljena je Treća generacije Impreza

Treća generacije Impreza
Treća generacija Impreza modela je obogaćena konceptom ,,novog izgleda udobnosti” i usvojenim efikasnim izgledom sa petoro vrata koji se zasniva na glatkoj vožnji i visokom stepenu bezbednosti koji su posledica kombinacije osnovne tehnologije Subaru kompanije, njihovog horizontalno postavljenog motora, i novog izgleda karoserije. Treća generacija Impreza modela je svojim elementima spojila moderan dizajn, lako upravljanje i pouzdanu, preciznu i prijatnu vožnju, i time definisala globalni standard u automobilskoj industriji. Hronologija razvoja modela:

04.2007. je prikazan novi model na Internacionalnom sajmu automobila u Nju Jorku
10.2007. Dodatni model Subaru ,,WRX STI” je predstavljen
10.2008. Impreza Anesis
10.2010. Subaru ,,S205”
04.2010. Prototip WRX STI sa četvoro vrata je za 7:55:00 časova obišao Norter krug u Nemačkoj
06.2010. Impreza XV1
2011.11 “07.2010. WRX STI je izbačen i u verziji sa četvoro vrata
11.2011. Subaru ,,S206”.

2007. JUN 3rd generation Impreza released 3rd generation Impreza The 3rd generation Impreza was developed with the “new style of comfort” concept, and adopted a streamlined, efficient 5-door package based on smooth driving and high level of safety stemming from the combination of Subaru's core technology: its Horizontally-Opposed engine and new body layout. Featuring three different elements in one - “Stylish design,” “Easy-to-use packaging” and “Dependable and precise, enjoyable driving,” the 3rd generation Impreza was released to define a new global standard in motoring. 2007.04 All-New Subaru Impreza unveiled at the New York International Auto Show 2007.10 Additional model “WRX STI” released 2008.10 Modified 4-door “Impreza Anesis*” released * ANESIS: Greek for “safety" “comfort” “reliability” and “relaxation” 2010.01 “S205” released by STI* *SUBARU TECNICA INTERNATIONAL INC. 2010.04 WRX STI 4-Door prototype posted a 7:55:00 time around Nordschleife (“Northern Loop”) of the Nurburgring, Germany 2010.06 Modified crossover model “Impreza XV*1” released *1: XV, short for X = Crossover, V = Vehicle 2010.07 “WRX STI” modified, additional 4-door model released 2011.11 “S206” released by STI* *SUBARU TECNICA INTERNATIONAL INC. Naming: English for “Impression.” JUN 2007. Predstavljena je Treća generacije Impreza Treća generacija Impreza modela je obogaćena konceptom ,,novog izgleda udobnosti” i usvojenim efikasnim izgledom sa petoro vrata koji se zasniva na glatkoj vožnji i visokom stepenu bezbednosti koji su posledica kombinacije osnovne tehnologije Subaru kompanije, njihovog horizontalno postavljenog motora, i novog izgleda karoserije. Treća generacija Impreza modela je svojim elementima spojila moderan dizajn, lako upravljanje i pouzdanu, preciznu i prijatnu vožnju, i time definisala globalni standard u automobilskoj industriji. Hronologija razvoja modela: 04.2007. je prikazan novi model na Internacionalnom sajmu automobila u Nju Jorku 10.2007. Dodatni model Subaru ,,WRX STI” je predstavljen 10.2008. Impreza Anesis 10.2010. Subaru ,,S205” 04.2010. Prototip WRX STI sa četvoro vrata je za 7:55:00 časova obišao Norter krug u Nemačkoj 06.2010. Impreza XV1 07.2010. WRX STI je izbačen i u verziji sa četvoro vrata 11.2011. Subaru ,,S206”. Naziv je dobila po engleskoj reči za „utisak“.

MAJ 2007.

Predstavljen je Novi Subaru Tribeca

Unapređujući SUV koncept automobila, nova Tribeca je predstavljena sa poboljšanim performansama, moćnog izgleda, uz dodatnu udobnost i funkcionalnost. Njegov spoljašnji izgled je više naglasio izgled terenskog vozila sa prednje strane.Obnovljena Tribeca opremljena je novim bokserskim motorom od 3,6 litara. Pored toga što je veći i snažniji od prethodnog 3-litarskog motora, novi motor pruža poboljšane performanse i smanjenu potrošnju goriva. Modifikacije dizajna u njegovom rashaldnom sistemu su omogućive upotrebu bezolovnog goriva.

SEPTEMBAR 2007.

Predstavljen je novi Justy model za Evropsko tržište

Četvrta generacija Justy automobila
Novi Justy vozačima nudi izvanrednu kontrolu nad vozilom i prostranu unutrašnjost i u kombinaciji sa vrhunskom potrošnjom goriva i ekološki prilagođenog 1-litarskog motor, predstavlja novitet na tržištu automobila. Justy je plasiran u dve klase: sportski ,,1.0S” i praktični ,,1.0E”. Obe klase su opremljene FWD pogonom i ručnim menjačem sa 5 brzina.

Naziv je dobio po engleskoj reči ,,just”, i podrazumeva da je automobil savršen, idealan i jednostavno tačan.

DECEMBAR 2007.

Predstavljena je nova generacija terenskog vozila ,,NEW Forester”

Treća generacija Forestera
Zasnovan na konceptu ,,Najbolja ravnoteža aktivnog života” i sadrži razna unapređenja kako bi poboljšao i olakšao svakodnevnicu kupaca i učinio njihove živote još aktivnijim i zabavnijim. Forester treće generacije razvijen je sa fokusom na spajanje elemenata ambalaže, performansi i ekološke osvešćenosti, kako bi se zadovoljile veće društvene potrebe. Hronologija razvoja modela:

10.2010. Predstavljen je modifikovanii model i dodatni model iz S serije

Naziv je inspirisan engleskom reči za osobu koja živi ili je odgajana u šumi.

2008. MAR

Subaru's 50th anniversary.

Fuji Heavy Industries celebrated an exciting 50 years of manufacturing the Subaru brand since the “Subaru360” minicar was released on March 3, 1958. The Subaru360 was developed as a reasonably-priced model featuring a compact body and outstanding packaging, and played a pivotal role within automotive history in Japan.

JUN 2008.

Objavljen je razvoj Subaru Plug-in STELLA Concept električnog vozila

Subaru Plug-in STELLA Concept je kombinovan sa EV sistemom koji je korišćen u R1e modelu sa Subaru STELLA mini automobilom. Rezultat te kombinacije je bilo vozilo koje bilo optimizovan model sa kompaktnim prtljažnikom i mogućnošću da zadovolji širok spektar potreba tržišta.

JUN 2008.

Predstavljen je novi model EXIGA, automobil sa sedam sedišta i panoramskim staklom

Dizajniran kao automoobil sa sedam sedišta i panoramskim staklom na krovu koje obezbeđuje potpuno novo iskustvo tokom putovanja. EXIGA je razvijena za pružanje sigurnog i prijatnog putovanja za sve putnike. Iskoristivši znanje i iskustvo dobijeno razvijanjem karavana i terenskiih vozila, Subaru je razvio otvorenu i udobnu unutrašnjost vozila za sve putnike, omogućivši im nesmetan razgovor i razmenu iskustva sa putovanja koje je poboljšano širokim staklima i panaromskim plafonom automobila. Hronologija razvoja automobila:

10.2007. Predstavljen na četrdesetom Sajmu automobila u Tokiju
09.2009. Exiga je drastično izmenjen
08.2010. Modifikacija modela
06.2011. Modifikacija modela
07.2012. Ubačen je sistem ,,EyeSight”

NOVEMBAR 2008.

Predstavljen je novi kompaktni automobil DEX

Sa povećanjem zahteva na tržištu automobila, Subaru je nastojao da stvori nove vrednosti širokoj publici i predstavio se novim DEX modelom malog porodičnog automobila.
DEX je dizajniran sa fokusom zadovoljavanja svakodnevnih potreba i jednostavnošću upotrebe, a izdvajao se svojim jedinstvenim dizajnom za ovu klasu koji zadovoljava životni stil kupaca u gradskiim sredinama.

Naziv je nastao od reči koja označava ,,spretnost” i prezentuje sportski, inteligentan i kompkatan dizajn.

MAJ 2009.

Predstavljena je peta generacija Legacy modela

Predstavljena peta generacija Legacy modela
Subaruova osnovna Legacy serija je potpuno promenjena petom generacijom vozila. Legacy pete generacije je zasnovan na ideji velikih putovanja, koja su olakšana simetričnom AWD platformom izgrađenom oko horizontalno postavljenog motora. Performanse vožnje i bezbednosni sistem su znatno razvijene u odnosu na prvu generaciju, i u kombinaciji sa većom udobnošću za sve putnike, kao i ekološkom osvešćenošću, ova generacija se zasigurno izdvaja. Ovaj Legacy model je obogaćen i predstavljen zajedno sa CVT “Lineartronic” i “Cradle Frame Mount” technologijama. Hronološki razvoj modela:

05.2010. Ubačen ,,EyeSight” sistem
05.2012. “2.0GT DIT” koji se pokreće 2.0-litarskim horizontalno postavljenim 4-cilindričnim DOHC turbo motor je predstavljen.

Naziv je dobio po engleskoj reči koja označava “poštovanje tradicija”.

MAJ 2009.

Predstavljena je četvrta generacija Outback modela

Četvrta generacija Outback
Subaruova osnovna Legacy serija je potpuno promenjena petom generacijom vozila. Legacy pete generacije je zasnovan na ideji velikih putovanja, koja su olakšana simetričnom AWD platformom izgrađenom oko horizontalno postavljenog motora. Performanse vožnje i bezbednosni sistem su znatno razvijene u odnosu na prvu generaciju, i u kombinaciji sa većom udobnošću za sve putnike, kao i ekološkom osvešćenošću, ova generacija se zasigurno izdvaja. Ovaj Legacy model je obogaćen i predstavljen zajedno sa CVT “Lineartronic” i “Cradle Frame Mount” technologijama. Hronologija razvoja modela:

05.2010. Ubačen ,,EyeSight” sistem

Naziv je nastao inspirisan velikim Australijskim prostranstvima

2010’s

APRIL 2010.

Prototip WRX STI sa četvoro vrata je završio krug oko Nordšlajfa u Nemačkoj za 7:55:00 časova

Bivši vozač Sveskog takmičenja u reliju Tomi Makinen je završio krug oko Norterna za 7:55:00 časova.

APRIL 2010.

Predstavaljena je druga generacija Pleo modela

Druga generacija Pleo modela
Ideja koja stoji iza novog Pleo modela bila je ,,idealna veličina za izvanrednu praktičnost i ekonomičnost”. Pleo je mali automobil dizajniran da bude jednostavan za vožnju i sjajnog izgleda. Praktičnost i ekonomičnost koje su se ispoljavale u obliku udobne unutrašnjosti i male potrošnje goriva, učinili su ovaj model idealnim za uzbudljivu svakodnevnu vožnju. Ovi modeli su subcionisani zbog njihovih ekoloških pogodnosti. Hronološki razvoj modela:

12.2010. Pleo Plus

Naziv je inspirisan latinskom izrekom za ,,Više, do kraja!”

APRIL 2010.

Predstavljen je novi model LUCRA u kategoriji malog automobila

Lucra model ispunjava zadatak komfornog, prostranog i stilski malog automobila i time se savršeno uklapa sa različitim stilovima života. Hronologija razvoja modela:

01.2012. Lucra model je opremljem Idle Stop sistemom
05.2012. Predstavljen Lucra model sa turbo motorom

Naziv predstavlja kombinaciju početnih slova engleskih reči ,,Large (veliko)”, ,,Utility (korisnosti)”, ,,Comfort (udobnost)”, ,,Relax (opuštanost)” i ,,Active (aktivan)”.

JUL 2010.

Predstavljeni su modeli 2011 Impreza WRX

Obe verzije modela Impreza WRX modela, i sa četvoro i sa petoro vrata, su dizajnirane sa širokom karoserijom. Spoljašnji dizajn je odlikovao novi izgled prednjeg dela koji je odisao sportskim i snažnim duhom. Novi model je poboljšao svoje sportske performanse zahvaljujući širokim šinama koje poseduje.

NOVEMBAR 2010.

Novi slogan ,,Poverenje u pokret” je označio početak novog vremena za Subaru

,,Poverenje” koje pruža Subaru u kvalitet i performanse svojih automobila je otelotvorio nepokolebljiv pristup stvaranja pouzdanih automobila i održavanja dragocenog odnosa sa obožavateljima. ,,U pokretu” označava da se poverenje stalno razvija i prilagođava promenljivom okruženju i simbolizira odlučno zalaganje u ispunjenju zahteva kupaca sa revolucionarnim proizvodima i tehnologijama.

NOVEMBAR 2010.

Predstavljen je novi kompaktni automobil Subaru TREZIA

Sa veličinom karoserije manjom od 4 metra, Subaru Trezia je postao idealan porodični karavan za putovanja, prilikom čijeg dizajniranja je cilj jasno postavljen: Novi kompaktni karavan. Hronologija razvoja modela:

11.2011. Objavljeno specijalno izdanje modela ,,Sports Limited
08.2012. Manje modifikacije

Naziv je inspirisan engleskom rečju „blago“ i ukazuje na to da je iskustvo vožnje ovog automobila bogatstvo.

MAJ 2011.

Predstavljen je novi dizajn mini automobila Stella

Druga generacija Stella modela
Nova Stella dizajnirana je po konceptu ,,Pametan, dinamičan i mali”, i bila je mali porodični automobil koji je ponudio prostranu unutrašnjost, lako rukovanje i izvanrednu uštedu goriva. Hronologija razvoja modela:

08.2013. ,,Smart Assist” sistem je dodat

Naziv je dobila po italijanskoj reči za zvezdu i ovaj model je dizajniran da osvetli svakom korisniku dan.

JUN 2011.

Subaru WRX STi je pobedio na 24-časovnoj trci u Nurburgringu.

Subaru je učestvovao u 24-časovnoj trci u Nurburgringu svojim WRX STI modelom i ponosno odneo pobedu u SP3T klasi.

DECEMBAR 2011.

Predstavljen je novi Impreza model

Četvrta generacija Impreza
Nova generacija Impreza modela razvijena je pod konceptom ,,Redefinisanje vrednosti, redefinisanje klase”. Cilj ovog modela je pružiti nove vrednosti i zadovoljiti potrebe korisnika koje do sada nisu bile poznate. Vrhunska pouzdanost, lako upravljanje i bezbednosne mere su karakteristike Subaru simetričnog AWD sistela sa horizontalno postavljenim Bokser motorom. Sve ovo je omogućilo bezbedan i ekološki prihvatljiv svetski automobil, istovremeno poboljšavajući sportske komponentne Impreze. Hronologija razvoja modela:

11.2010. ,,Subaru Impreza Concept” je objavljen na Sajmu automobila u Los Anđelesu. 04.2011. Nova Impreza je predstavljena na Međunarodnom sajmu automobila u Nju Jorku. 03.2013. Predstavljen je ,,WRX CONCEPT” na Međunarodnom sajmu automobila u Nju Jorku.

Naziv je dobila po engleskoj reči za „utisak“.

FEBRUAR 2012.

Subaru je proslavio 40 godina od nastanka AWD vozila

Obeležavanje 40 godina od nastanka AWD vozila, tj vozila sa pogonom na sva četiri točka. Prvo Subaru vozilo sa pogonom na četiri točka je bilo Subaru Leone Estate Van predstavljeno 1972. godine. Za četrdeset godina AWD automobila, FHI je bio pionir u proizvodnji putničkih AWD vozila. Ukupna proizvodnja na dan 31.01.2012. godine Subaru AWD vozila je bila 11.782.812 jedinica, čak 55,7% ukupne proizvodnje Subaru vozila.

FEBRUAR 2012.

FHI Gunma Oizumi fabrika obeležava 30 godina proizvodnje

FHI Gunma kompleks fabrika se sastoji od 5 proizvodnih pogona lociranih oko Ota u Gunma oblasti u Japanu. Oizumi fabrika je jedna od Gunma pogona, koja proizvodi sve tipove horizontalno postavljenih bokser motora (1,6-litarske, 2,0-litarske, 2,5-litarske i 3,6-litarske), kao i sve vrste menjača, uključujući i Lineartronic - CVT.

FEBRUAR 2012.

Završava se proizvodnja malih automobila

FHI je završio sa proizvodnjom komercijalnih Sambar vozila, čime je okončana proizvodnja svih modela malih automobila.

Subaru ima poznatu automobilsku istoriju u Japanu koja potiče još iz 1958. godine početkom proizvodnje ,,Subaru 360” modela. Mali automobili su bili ključni modeli marke Subare, sa gotovo 8 miliona jedinica iz devet različitih linija modela proizvedenih tokom 54 godine. Sa karakteristikama koje su posedovali, Subaru mini automobili su bili poznato po funkcionalnosti i korisnosti uporedo sa regularnim putničkim i komercijalnim vozilima.

JUN 2012.

SIA je postala prva američka fabrika za proizvodnju automobila koje poseduju ISO 50001 sertifikat

Severnoamerička kompanija u Indijani za proizvodnju automobila (SIA) je postala prva američka kompanija koja je dobila ISO 50001 sertifikat, međunarodno priznatu akreditaciju.
Ovaj sertifikat je označavao da kompanija poštuje međunarodno priznate zahteve za upravljanjem energije (EnMS), kojim bi se smanjili troškovi i poboljšale energetske performanse.

OKTOBAR 2012.

Predstavljen je Subaru XV model

FHI je predstavio novi Subaru XV model kao strateški model koji kupcima pruža ,,Užitak i mirnu savest” kroz Subaru-ov slogan ,,Poverenje u pokret”. Osnovna misija ovog modela je bila da pruži vozačima osećaj urbane avanture.
Ovo vozilo je savršeno odgovaralo uzbudljivoj gradskoj vožnji bez stresa. Subaru je našao savršen balans, uštedu u potrošnji goriva, udobnu vožnju i specifičan stilski dizajn.

NOVEMBAR 2012.

Predstavljen je novi Forester model

Četvrta generacija Forester automobila
Novi Forester razvijen je tako da ,,pruži pravu vrednost SUV automobila”. Posedujući AWD tehnologiju, fokus performansi je usmeren na povećanje bezbednosti tokom vožnje, samog užitka kao i zaštiti životne sredine.

DECEMBAR 2012.

Započeta je proizvodnja Subaru X modela u Maleziji

FHI je objavio da je započeta proizvodnja Subaru X terenskog vozila u malezijskoj fabrici Tan Chong Motor Assemblies Sdn. (TCMA). Zvanična ceremonija koja je obeležila početak proizvodnje je održava n u fabrici 19. decembra.

JUN 2013.

Predstavljen je Subaru XV Srosstrek Hybrid

Subaru XV Crosstek Hybrid je predstavljen kao prvi model Subaru hibridnih automobila koji je na pravi način prikazivao njihov slogan ,,Uživanje i miran um”. Pored standardnih karakteristika Subaru terenskih vozila: vrhunskih performansi u vožnji, pogona na sva četiri točka i svestrane koristnosti, Subaru je integrisao i hibridni sistem poboljšavajući njegov sportski i dinamičan karakter, kao i ekološku osvešćenost.

JUL 2013.

Fuji Heavy Industries Ltd, obeležava svoj 60. rođendan

FHI je obeležio 60 godina postojanja. Poreklo FHI kompanije seže još u davnu 1917. godinu nakon osnivanja ,,Laboratorije za istraživanje letelica” koja je kasnije pripojena Nakajima Aircraft Co. Ltd. kompaniji. Nakon Drugog svetskog rata, Nakajim Aircraft je promenio naziv u Fuji Sangyo Co. Ltd. Fuji Sangyo je podeljen u 12 odvojenih kompanija, a nedugo potom, 15. jula 1953. godine, pet kompanija se udružilo u ,,Fuji Heavy Industries Ltd.”.

JANUAR 2014.

Subaru je ostvario broj od 20 miliona vozila u Japanu

Subaru je postigao čak 20 miliona proizvedenih automobila u Japanu od kada je 1958. godine započeta proizvodnja ,,Subaru 360” modela. U početku su se proizvodili manji modeli automobila poput Subaru 1000, Leone i Justy modela, a kasnije je fokus proizvodnje prešao na modele poput Legacy, Impreza i Forester, kada je proizvodnja dostigla brojku od čak 20 miliona.

FEBRUAR 2014.

Predstavljen je Subaru ,,WRX” model

Koncept novog WRX modela je bio ,,Potpuna moć je u Vašoj kontroli” je ostvaren zbog intenzivne snage i izuzetne brige o životnoj sredini novog 2,0-litarskog DIT horizontalno postavljenog motora sa direktnim ubrizgavanjem, moćne karoserije i temeljno urađene šasije. Standardni ručni menjač sa 6 brzina je dopunjem Sportskim Lineartronic menjačem.

APRIL 2014.

Predstavljen je Novi WRX STI

Šesta generacija WRX STI modela
Novi WRX model sa konceptom ,,Potpuna moć je u Vašoj kontroli“, intenzivne snage sa izuzetnom brigom o životnoj sredini 2,0-litarskim boxer motorom sa turbo direktnim ubrizgavanjem kombinovan je sa karoserijom koja je kompletno ukrućena. Standardni ručni menjač sa 6 brzina je dopunjem sportskim Lineartronic menjačem.

JUN 2014.

Predstavljena je šesta generacija ,,Legacy” modela

Predstavljena šesta generacija ,,Legacy” modela
Nova Legacy serija predstavljena je nakon punih 25 godina od objavljivanja prvog Legacy modela 1989. godine. Novi model Legacy automobila je dao univerzalnu privlačnost sportskog automobila, koji pruža izuzetno iskustvo prilikom vožnje i inspiriše vozače da iskoriste pun potencijal života.

JUN 2014.

Predstavljena je peta generacija ,,Outback” modela

Predstavljena peta generacija ,,Outback” modela
Izašla je peta generacija ovog modela otkako se originalna verzija pojavila 1995. godine. Njihova zajednička vrednost je isticanje snage koje ovaj terenski automobili poseduju. Prilikom razvoja ovih automobila, Subaru se neprestano trudio da održi karakteristične vrednosti terenskih vozila.

AVGUST 2014.

Sedište Subaru kompanije je premešteno u novu Ebisu Subaru zgradu

Sedište kompanije u Tokiju je premešteno u novu Ebisu Subaru zgradu, čiji izgled karakteriše osećaj brzine i dinamičnosti, koji se ogleda i u automobilima. I eksterijer i enterijer zgrade je obeležen dinamičnim horizontalnim motivima koji predstavljaju urbani duh Subaru-a. Zgrada služi i kao osnova za isporuku FHI kompaniji, kao i izložbeni prostor poboljšavajući povezannost kupaca i same kompanije.

MAJ 2015.

WRX STI je odneo pobedu na 24-časovnoj trci u Nurburgringu

Trkački automobil ,,Subaru WRX STI NBR Challenge 2015” je odneo pobedu u SP3T klasi na 24-časovnoj trci u Nurburgringu u Nemačkoj. Pobeda je dokazala da je ovaj model u stanju da savlada razne prepreke, s obzirom da je staza u Nurburgringu jedna od najizazovnijih i najopasnijih staza na svetu koja je otvorena za javnost.

MART 2016.

Subaru je postigao proizvodnju vozila sa pogonom na četiri točka od 15 miliona

Subaru je proizveo čak 15 miliona vozila sa pogonom na sva četiri točka. To se desilo u 44. godini od početka proizvodnje modela Subaru Leone sa AWD pogonom u septembru 1972. godine. Od tada, Subaru bez prestanka unapređuje svoju AWD tehnologiju i osnovne funkcije svojih automobila. U 2015. godini, automobili sa AWD pogonom su činili čak 98% ukupne prodaje Subaru-a.

MART 2016.

Najavljena je Subaru globalna platforma

Najavljena Subaru globalna platforma je razvijena kao koncept koji će se koristiti za sva vozila nove generacije. Novi koncept podrazumeva unapređenje svih performansi vozila, kao i stvaranje emocionalne povezanosti sa kupcima uz postizanje najvišeg stepena bezbednosti.

MAJ 2016.

50th Anniversary of the Horizontally-Opposed “BOXER” Engine

Boxer, horizontalno postavljeni motor, je proslavio 50. godišnjicu postojanja. On je prvi put predstavljen u sklopu Subaru 1000 modela, davne 1966. godine. Od tada je Subaru maksimalno iskorišćavao prednosti ovog motora i neprestano ih unapređivao kako bi poboljšao performanse svojih vozila. Danas je svako Subaro vozilo opremljeno Boxer motorom, a ukupna proizvodnja Boxer motora je dostigla čak 16 miliona jedinica.

MAJ 2016.

WRX STI je pobedio na 24-časovnoj trci u Nurburgringu

Trkački automobil ,,Subaru WRX STI NBR Challengde 2016”, razvijen od strane STI kompanije, je pobedio na 24-časovnoj trci u Nurburgringu u Nemačkoj. Ovo je bila četvrta pobeda u SP3T klasi. Pobeda je dokaz da je Subaru WRX STI sposoban da postigne neverovatne performanse na izazovnom terenu.

AVGUST 2016.

Subaru 360 K111 je označen bogatstvom mehaničkog inženjeringa

Društvo mašinskih inženjera (JSME) u Japanu je proglasilo Subaru 360 K111 za nasleđe mehaničkog inženjerstva za 2016. godinu. Ovaj model je sa lakoćom pružao udobnost za četvoro odraslih putnika. Nadimak ,,Bubamara” je postao opšte prihvaćen u Japanu zbog svog kompaktnog dizajna i praktičnog izgleda.

OKTOBAR 2016.

Predstavljena je peta generacija Impreza modela

Predstavljena peta generacija Impreza modela.
Po prvi put je korišćena potpuno nova Subaru Global platforma, koja je značajno poboljšala čvrstoću karoserije i šasije. Impreza je prvi model koji je potpuno uključila spoj dinamčnosti i čvrstine dizajna. Pored ovih izmena, značajno je unapređen enterijer i eksterijer modela nove C generacije

NOVEMBAR 2016.

Početak proizvodnje Impreza modela u fabrici u Indijani

Početak proizvodnje Impreza modela u fabrici u Indijani u Sjedinjenim Američkim Državama se desio 01. nobembra 2016. godine usled povećane američke potražnje za Subaru vozilima. Nakon osam uzastopnih godina povećanja prodaje, FHI je odlučio da započne proizvodnju Impreza modela u Americi.

APRIL 2017.

Kompanija je promenila ime u Subaru Korporacija

Fuji Heavy Industries je promenila ime u Subaru korporacija 01. apirila 2017. godine. Da bi obeležila promenu, svi novi Impreza modeli proizvedeni u Japanu u oktobru 2016. godine su prikazani na svečanoj ceremoniji radi prikaza posvećenosti rastu i globalnog značaja brenda.

MAJ 2017.

Predstavljen je novi Subaru XV

Predstavljen novi Subaru XV
Prvo predstavljanje potpuno promenjenog modela, još od njegove originalne Subaru XV serije u 2012. godini, nudilo je karakterističan dzajn i poboljšane performanse prilikom vožnje na lošim putevima, a usvojio je i novu Subaru globalnu platformu za postizanje maksimalnog nivoa bezbednosti u slučaju sudara, kao i velikog poboljšanja udobnosti prilikom vožnje.

JUN 2017.

Subaru pokreće projekat zaštite životne sredine ,,Subaru šume”

Subaru korporacija je promenila svoju politiku zaštite životne sredine 01. aprila 2017. godine pokrenuvši projekat ,,Subaru šume” u Hokaidu. Sloganom projekta ,,Zemlja, nebo i priroda su Subaru-ova polja poslovanja”, Subaru je ukazao da je ekosistem planete od najveće važnosti za održivost društva. Projekat ,,Subaru šume” podrazumeva sadnju novih stabala, kao i razne druge aktivnosti očuvanja životne sredine u šumama na imanju kompanije. Kao deo korporativne društvene odgovornosti Subaru ima za cilj da obezbedi ,,Uživanje i opuštenost uma” istovremeno poboljšavajući društveno okruženje i životnu sredinu.

NOVEMBAR 2017.

Predstavljen je ASCENT 3-ROW SUV

Subaru je predstavio svoj najveći model ikad, porodično teretno vozilo, sa sedam ili osam sedišta na Severnoameričkom tržištu. Kombinujući svestranost karakteristika i prostranu unutrašnjost vozila sa novom Subaru Global platformom, ovaj model je zauzeo vodeće mesto po udobnosti i sigurnosti u svojoj kalsi.
Pokreće ga potpuno novi 2,4-litarski 4-cilindrični Bokser turbo motor sa direktnim ubrizgavanjem goriva koji nudi uštedu goriva i lako pokretanje automobila. U standardan paket karakteristika modela ulazi i ,,EyeSight” sitem, kao i pogon na sva četiri točka, koji novom modelu omogućuje optimalan spoj lake vožnje u nezgodnim uslovima koje samo SUV može da omogući. Novi Ascent je proizveden u američkoj fabrici u Indijani i postao dostupan na tržištu početkom leta 2018. godine.

MART 2018.

Subaru proslavlja 60. godišnjicu

Subaru je proslavio svoju 60. godišnjicu postojanja.

MART 2018.

Predstavljen je novi Forester model

Peta generacija Forester automobila
Kao jedan od najprodavanijih Subaru modela, potpuno novi Forester omogućava svim putnicima da potpuno uživaju i osete udobnost, koja se dobija jednostavnim rukovanjem u prostranoj unutrašnjosti sa svim mogućnostima koje su tu da olakšaju korisnicima putovanje.
Ovaj model je dobijen zahvaljujući kombinaciji izdržljivosti SUV modela sa izuzetnom udobnošću. Izgrađen je na novoj Subaru Global platformi koja postiže vrhunsku bezbednost prilikom sudara i izbegava opasnosti. Udobnu vožnjju podstiču i sistemi poput ,,EyeSight”-a, pogona na svim točkovima, kao i novorazvijenog 2,5-litarskog motora.

MAJ 2018.

Subaru WRX STI je pobedio u 24-časovnoj trci u Nurburgringu u SP3T klasi

Subaru korporacija ponosno je objavila da je njihov model ,,Subaru WRX STI NBR Challenge 2018” odneo pobedu na 24-časovnoj trci u Nurburgringu u Nemačkoj koja se održala od 11. do 13. maja. Vozilo je doživelo određene mehaničke probleme prilikom trke, ali uz pomoć stručnog tima mehaničara, kao i četvorice iskusnih vozača, ti problemi su prevaziđeni i osvojili su prvo mesto. Došlo je i do pogoršanja vremenskih uslova koji nisu nimalo zasmetali jer se sa pogonom na četiri točka, promena vremena nije ni osetila, i time je WRX STI pokazao i konkurentima u višim klasama da može da im parira. Automobil je doživeo problem sa motorom samo sat vremena pre cilja, ali se ubrzo vratio u igru i pobedio.

Ovo je peta pobeda u SP3T klasi za Subaru, čime su dokazali za šta je sve Subaru WRX STI sposoban.

SEPTEMBAR 2018.

Predstavljen je Subaru XV e-BOXER model

Subaru je predstavio nadograđeni Subaru XV opremljen e-Boxer motorom.

Subaru XV je razvijen sa misijom da obezbedi zabavnu avanturu svojim korisnicima, svojim sofiscitiranim a ujedno i urbanim dizajnom potpomognutim SUV karakteristikama i vodećim mestom po sigurnosti i bezbednosti. Novi nadograđeni model pokreće e-BOXER motor, kombinovan Subaru boxer motorom sa elektirčnim motorom, koji pruža glatko, okretno ubrzanje sa odličnim performansama za svakodnevnu vožnju.