Tehnologija: Performanse

SUBARU BOXER motor

Ugodnije iskustvo na putu.

Subaru čvrsto veruje da je horizontalno okrenut motor optimalan dizajniran za uživanje u vožnji. Klipovi su okrenuti jedan prema drugom u simetričnom rasporedu od 180 °...

Uravnotežen i skladan.

Veća stabilnost za lakšu vožnju

S obzirom da je struktura motora sa suprotno orijentisanim klipovima postavljenim horizontalno, poseduje nisko težište i mnogo je kompaktiniji i lakši nego linijsko orijentisani ili V motor. Ovo omogućava zaviranje u ravni i stabilniju vožnju velike brzine, pomažući u realizaciji SUBARU ideala poboljšane bezbednosti u vožnji.

Zaštitni izgled kabine

U slučaju prednjeg sudara, Subaru Boxer motor i menjač dizajnirani su tako da se proguraju ispod kabine radi vaše zaštite.
Povezano: Pasivna bezbednost

Glatko ubrzanje u kome uživate

Klipovi u linijskom ili V motoru uglavnom se kreću vertikalno. Međutim, u horizontalno suprotnom motoru, suprotni klipovi se kreću horizontalno i suprotstavljene sile se međusobno otpuštaju, smanjujući tako količinu vibracije i pružajući prijatniji osećaj motoru.

SUBARU BOKSER motor, koji pokreće svako vozilo u Subaru liniji, poznat je po svom vrhunskom balansu, glatkoći i pružanju snage - i to već 50 godina. Ovaj horizontalno suprotni dizajn ima nisko težište, koje pomaže u stvaranju uravnoteženog upravljanja, ravnomernijem zavoju i većoj stabilnosti na svim vrstama puta. Takođe je svojstven kompaktnom, glatkom i fleksibilnom dizajnu koji dovodi snagu direktno do pogonskog sklopa uz maksimalnu efikasnost. Subaru nudi širok spektar ovih motora - 4-cilindrični i 6-cilindrični, atmosferski ili turbo-punjenjem - kako bi odgovarao širokom spektru vozača i stilova vožnje. Moćni su, sigurni smo da se slažete.

SUBARU BOKSER motor, koji pokreće svako vozilo u Subaru liniji, poznat je po svom vrhunskom balansu, glatkoći i pružanju snage - i to već 50 godina. Ovaj horizontalno suprotni dizajn ima nisko težište, koje pomaže u stvaranju uravnoteženog upravljanja, ravnomernijem zavoju i većoj stabilnosti na svim vrstama puta.
Takođe je svojstven kompaktnom, glatkom i fleksibilnom dizajnu koji dovodi snagu direktno do pogonskog sklopa uz maksimalnu efikasnost. Subaru nudi širok spektar ovih motora - 4-cilindrični i 6-cilindrični, sa prirodnim usisavanjem i turbo-punjenjem - kako bi odgovarao širokom spektru vozača i stilova vožnje. Moćni su, sigurni smo da se slažete.

Glatko ubrzanje

Upravljivost

Ultra-nisko težište

Udobna vožnja

Većina sportskih automobila vrši podešavanja u sistemu vešanja kako bi se osigurali od okretanja. Suprotno tome, ultra-niska težina težišta postignuta je iskorišćavanjem potencijala Boxer-ovog motora i samog vozila, umesto nepotrebnog zatezanja vešanja. Ovakav sklop omogućava uživanje u odličnom rukovanju sa manje zanosa, nestabilnosti, naleta i vibracija, za glatku i udobnu vožnju.

Rukovanje sa odličnim odzivom

Bolji kontakt sa površinom puta, malo nagibanje i brza konvergencija koju pruža nisko težište, stvaraju osećaj prianjanja vozila uz drum. Izvrsna raspodela težine sa prednje i zadnje strane od 53: 47* daje direktan odgovor na upravljanje. Uživanje u ovom potpuno novom upravljanju može se iskusiti ne samo u ograničenim podešavanjima kao što su kružni tokovi, već ako neko vozi na auto putevima ili putevima sa čak i malim zavojima. Ovo je privlačnost ultra-niske ambalaže težišta.

Prednosti prebacivanja u nisko težište

Pomeranje opterećenja smanjuje posturalne promene, omogućujući tako nežno kretanje i odaziv prilikom upravljanja. Ovo ultra-nisko težište sklopa, postiglo je gravitacionu visinu od 460mm*1, među najboljom svetskom klasom*2. Ovo vozačima omogućava rukovanje koje ima odličan odziv i udobnu vožnju za sve.

*1 interna merenja
*2 Od februara 2012. (interno istraživanje)

Razne inovacije:

・Oblici pomoćne opreme su u potpunosti osmišljeni kako bi motor postigao najniže moguće težište.
・Položaj vozača postavljen je u najnižem mogućem položaju radi spuštanja težišta čitavog vozila.
・Lagana i visoko kruta šasija posebno je dizajnirana da poboljša stabilnost.
・Koristi FR izgled i zadovoljstvo rukovanja bez ulepšavanja je sprovedeno do krajnjih granica.
・Razvijena je lagana, ali jaka karoserijska struktura koja osigurava optimalne performanse prednjeg i zadnjeg dela, kao i kabine.

Ultra-nisko težište sklapanja rezultat je iskorišćavanja prednosti niskog težišta koje do svojih granica nudi horizontalno suprotni Subaru Bokser motor. Bokser motor, koji je u početku imao nisko težište, postavljen je niže i montiran bliže centru vozila da bi zaista spustio težište vozila u celini. Ovo dosad neviđeno nastojanje i inovacije rezultiralo je gravitacionom visinom centra koja je suparnička visini super sportskih automobila, izvrsnoj raspodeli težine prednjeg i zadnjeg tela i novoj dimenziji vožnje kakvu nikada ranije nije doživeo. Stručnost u horizontalno suprotstavljenim motorima, tehnologiji i strast za vođenjem kultivirana u Subaruu pretočena je u ovo ultra-nisko težište pakovanja.

Upoznajte porodicu Subaru Boksera

EJ

EJ20

Još od svog debija u prvoj generaciji Legasija 1989 godine EJ20 je bio na prvoj liniji fronta više od dve decenije i s pravom se može zvati Subaruovim remek-delom.

Razvoj EA modela počeo je s ciljem da se kreira naslednik EA modela, koji je prvi FHI kompaktni putnički automobil i Subaru 1000 eri (1966) sa bokser motorima. Razvojni projekat imao je za cilj da maksimizira već veliki potencijal horizontalno postavljanog motora, koji sa sobom nosi visoku rigidnost i efikasnost koje su bez premca.

EJ20 je uspešno kreirao visoko kvalitetnu vozačku senzaciju, dostojnu prve generacije Legasija, koji je stremio da bude auto istinski napravljen po meri vozača. Od tad, ovaj motor je postao osnova za širok spektar varijacija. EJ20 se s pravom može smatrati simbolom duha Subaruovog inžinjeringa zasnovanim na visokokvalitetnim temeljima dizajna i neprekidnim radom na unapređenjima i njihovoj nadgradnji.

FB16 / FB20 / FB25

Po prvi put za 21 godinu, svaka funkcija u ovom novom bokser motoru je obnovljena kako bi odgovorila zahtevima novog doba. Zahvaljujući sveoubuhvatnim poboljšanjima koja uključuju duži takt, kompaktnije komore za sagorevanje, poboljšanu efikasnost usisnika i izduva zahvaljujući dualnom AVCS, lakše klipove, i sniženo habanje motora, sledeća generacija bokser ostvaruje visoku efikasnost sagorevanja i superiorno ekonomičnu potrošnju goriva.

Pored ovoga, uspešno je ostvareno osvežavajuće responzivno ubrzanje kao i dobro smišljena rezerva obrtnog momenta na niskom obrtajima. Sva ova poboljšanja rezultiraju još boljom svakodnevnoj praktičnosti. Zahvaljujući visokom stepenu ekološke obazrivosti i zadovoljstva vožnje, ovaj model stiče puno pravo da bude nazvan motorom sledeće generacije.

FB16 DIT

Ovaj visoko efikasni turbo motor nudi dobro izbalansirane specifikacije za celokupan automobil, uključujući snagu, potrošnju goriva i radnu zapreminu. Opremljen direktnim ubrizgavanjem goriva i automatskim Start-Stop sistemom, ovaj motor pruža visoku snagu, bez osećaja povezanim sa motorima manje kubikaže, i nisku potrošnju goriva, bez osećaja vezanog sa turbo motore. Subaruov turbo motor sledeće generacije je takođe troškovno efikasan jer koristi regularan benzin i motor ima odlične performanse na otvorenom putu.

FA20

FA20 se temelji na dizajnu bokser motora nove generacije, kako bi razvio novi motor sa normalnim aspirativnim sistemom, čiji cilj je povećanje performansi u vožnji kao i očuvanje životne sredine uz još niže težište. Pored kvadratnog odnosa prečnika i hoda klipa, FA20 sadrži tehnologiju direktnog ubrizgavanja najnovije generacije ,,D-4S”*. Ostvarila je rezultat od 100 PS po litru, kao i nisku potrošnju i čistiju emisiju gasova. Ovaj motor, uz posebnu pažnju posvećenu zvuku motora koji se može čuti u samoj kabini vozila, omogućava vam da potpuno uživate u bokserskom motoru.

FA20 DIT

FA20 DIT je inspirisan bokser motorom najnovije generacije ,,FA20”, a i po prvi put u Subaru uvodi Direct Injection turbo tehnologiju. Zahvaljujući unapređenju praga otpora kucanja i usvajanju direktnog ubrizgavanja, kao i precizne kontrole ubrizgavanja goriva, FA20 DIT je ostvario visok stepen kompresije i visoku efikasnost, što je bila nemoguća misija za prethodne turbo motore.

Iako je 2.0-litarski motor, FA20 DIT se može pohvaliti dominantnim sportskim performansama, koje nadmašuju turbo motore velikog kapaciteta, kao i neverovatno niskom potrošnjom goriva i niskom emisijom izduvnih gasova. Moglo bi se reći da FA20 DIT zaista nudi performanse nove generacije sportskih mašina

EE20

SUBARU BOXER DIESEL je prvi model vozila u komercijalne svrhe sa horizontalno postavljenim motorom. Kada se benzinski motori pretvore u dizel, jačanje bloka motora obično čini motor većim i težim, dok je SUBARU BOXER prvobitno dizajniran sa postojanošću koja se emitovala u krutošću motora omogućavajući 92.0mm X 75.0mm četvorocilindračni motor u kvadratni dizajn od 86.0mm X 86.0mm.

Rezultat je kompaktnija komora za sagorevanje i manja potrošnja goriva, a u kombinaciji sa ubrizgavanjem goriva visokim pritiskom, poboljšanim oksidirajućim katalizatorom sa zatvorenim filterom (DPF), promenljivim turbo mlaznicama i električnim upravljačem, pomaže smanjenju potrošnje goriva i emisije štetnog CO2 gasa.

Keramičke svećice se takođe brže pokreću tokom hladnog vremena. Uz ispunjenje EURO5 standarda o emisiji štetnih gasova, motor pruža još veći obrt u poređenju sa prethodnim modelima. Zadivljujućih 350-Nn obrtne sile, pruža čak 1.600 obrtaja po minuti - obezbeđujući glatke performanse u bilo kojoj brzini. Ove karakteristike pokazuju viziju koju Subaru ima u korišćenju horizontalno postavljenog motora.

Predstavljamo vam porodicu menjača.

Lineartronic

Lineartronic

Neprekidni menjač sa vertikalnim lancem, poznatiji kao Lineartronic, jedinstven je Subaru-ov CVT menjač nove generacije i implementiran je u velikom broju modela. Postiže vrhunsku efikasnost goriva, ne samo birajući najprikladniji prenosni odnos, već i konstano koristeći radne opsege efikasnosti, poput nižeg raspota. Ostale karakteristike Lineartronic-a uključuju linearni odziv na gas i glatku i mirnu vožnju.

E-6AT

Dizajniran sa namerom da pruži lagani i kompaktni izgled. Usvajanjem direktne kontrole, postignut je brz odziv na promenu stepena prenosa i gladak osećaj. Downshift kontrola klizanja, predstavljena u SUBARU BRZ modelu, omogućava glatko prebacivanje brzina sinhronizacijom broja obrtaja motora pri prelasku na niže brzine i povećava uživanje u vožnji sportskog automobila.

6MT

Vertikalni menjač u kombinaciji sa simetričnim AWD-om postiže izvanredan osećaj umerenosti i čvrstine. Brzinski prenos je podešen na nivou koji maksimizira potrošnju goriva i poboljšava performanse vožnje. Subaru podiže nivo uživanja u vožnji i upravljanju vozilom, pojedinačno razvijajući MT za svaki nivo, na jedan sasvim novi nivo.